Cu totii iubim ceaiul sau cafeaua. Exista tari pe glob unde aceste doua bauturi au dus la nasterea unor adevarate ritualuri, atunci cand vine vorba de servirea lor. Fie ca discutam despre ceaiul de la ora 5, calde, fierbinti sau cu gheata, ceaiul si cafeaua sunt, la drept vorbind, bauturi cu caracter „coagulant”, agregand grupuri sociale, in a savura licorile cu pricina si a discuta cate in luna si in stele, pe marginea lor.
Dar vedeta noastra de astazi, nu este licoarea in sine, ci recipientul ei – cana de cafea sau de ceai. Cele mai vechi atestari documentare ale unor recipiente care aveau un aspect asemenator canilor contemporane, provin din China antica, cand, in urma cu cca. 10000 de ani, oamenii sculptau in os sau in lemn, vase asemanatoare unor cupe, exceptie facand prezenta manerului.
Mai tarziu, in epoca utilizarii metalelor, s-a inceput productia de vase de baut din aceste materiale. Un inconvenient ramanea totusi, lichidele fierbinti erau greu de suportat intr-o cana de metal. Si, astfle, prin anul 600, odata cu aparitia portelanului, aceasta problema a fost definitiv rezolvata.
Rezolvata, dar nu ieftina, deoarece, pana la momentul istoric al Revolutiei industriale, cand procesul de imprimare in masa a devenit accesibil la scara larga, canile, cel putin cele din portelanuri fine, nu erau un bun la indemana tuturor.
In zilele noastre, canile au forme, marimi si culori diferite. Sunt fabricate din materiale diverse si, mai mult decat atat, le putem face pe comanda sau le putem personaliza dupa pofta inimii, cu fotografii, desene si citate celebre, care ne motiveaza si ne fac viata mai frumoasa.
Ce evolutie minunata a canii, asa cum o stim! Un lucru ramane neschimbat insa, din negura istoriei si pana in zilele noastre – fragilitatea ei. Canile raman obiecte persisabile, cel putin cele fabricate din ceramica sau portelan.
Imprimeurile, cel putin in cazul canilor personalizate pe comanda, se protejeaza prin spalare usoara, manuala, cu apa calduta si detergent de vase. Nu se freaca cu obiecte abrazive, pentru a nu se zgaria coatingul protector care le acopera. In acest mod, cana noastra preferata, in care ceaiul sau cafeaua au parca un alt gust, va fi companioana noastra pentru o perioada cat mai lunga de timp, in cadrul reuniunilor sociale, generate mai mult sau mai putin ad hoc, de consumul licorilor magice.