Octombrie sau Happy Halloween!

Halloween-ul este o sărbătoare celebrată în fiecare an pe 31 octombrie. Tradiția își are originea odată cu vechiul festival celtic Samhain, când oamenii aprindeau focuri de tabără și purtau costume pentru a îndepărta fantomele. În secolul al VIII-lea, Papa Grigore al III-lea a desemnat ziua de 1 noiembrie ca un moment de onorare a tuturor sfinților. În curând, Ziua Tuturor Sfinților a încorporat unele dintre tradițiile lui Samhain. Cu o seară înainte a fost cunoscută sub numele de All Hallows Eve, iar mai târziu Halloween. De-a lungul timpului, Halloween-ul a evoluat într-o zi de activități, cum ar fi sculptarea felinarelor, adunările festive, îmbrăcarea costumelor și mâncarea.

Originile Halloween-ului

Originile Halloween-ului datează din vechiul festival celtic Samhain . Celții, care au trăit acum 2.000, in zona Irlandei, sărbătoreau noul an pe 1 noiembrie.

Această zi  marca sfârșitul verii și recolta și începutul iernii întunecate și reci, o perioadă a anului care era adesea asociată cu moartea omului. Celții credeau că, în noaptea dinaintea noului an, granița dintre lumile celor vii și ale morților devenea  neclară. În noaptea de 31 octombrie se credea că fantomele morților se intorceau pe pământ.

Pe lângă faptul că provocau necazuri și dăunau recoltelor, celții credeau că prezența spiritelor de pe altă lume ii ajutau pe druizii preoti  să facă predicții despre viitor. Pentru ei aceste profeții erau  o sursă importantă de confort în timpul iernii lungi și întunecate.

 

Pentru a comemora evenimentul, druizii faceau  focuri de tabără sacre uriașe, unde oamenii se adunau pentru a arde recolte și a sacrifica animale, in onoarea  zeităților celtice. În timpul sărbătorii, celții purtau costume, de obicei constând din capete și piei de animale.

In zilele noastre, Halloweenul a devenit o sarbatoare preferata a a copiiilor, cand acestia, purtand costume creative, pleaca la colindat, dar nu inainte de a-si fi sculptat dovlecii infricosatori. iCei colindati trebuie sa le ofere dulciuri copiilor, micutii intampinandu-i cu celebra exclamatie – Trick or Treat! 

Desi, in Romania, Halloweenul nu este o sarbatoare traditionala, ea isi face incet, incet prezenta, mai ales in randul populatiei tinere, educate, cu inclinatie catre cultura occidentala. Ca si in cazul Valentine’s Day – Dragobete, romanii au o sarbatoare similara, care are loc la final de noiembrie insa, si aici ne referim la noaptea Sf. Andrei. Dar, pana atunci, multe cadouri dragute, Trick or Treat and Happy Halloween!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart